Jäsenet

Etkö ole vielä rekisteröitynyt käyttäjäksi? Rekisteröidy nyt!

Unohtuiko salasana?

Print this page
Send this page
Increase font size
Decrease font size

08/01/2010

Tietoa työkaluista

Toimintaympäristö: Koulu
MHP askeleet: Käyttöönotto / toimeenpano
Alkuperämaa: Suomi
Kielet: Finnish | Swedish
URL: Valitse työkalu klikkaamalla tätä
Julkaisutiedot: Sähköisessa muodossa olevaa materiaalia löytyy linkistä: http://www.mll.fi/kasvattajille/koulurauha/aineistot/

Arviointi: Kyllä
Käytettävissä olevat aineistomuodot: Internet
Ilmainen: Kyllä
Käyttörajoitukset: Ei
Työkalun käyttöympäristö: Organisaatio
Työkalun tyyppi: Ohjelma
Ladattavat tiedostot: Kiusamiskysely - 1.81 MB

Työkalun kuvaus

Aina lukuvuoden alkaessa Suomen kouluihin julistetaan Koulurauha. Tarkoituksena on muistuttaa, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on oikeus turvalliseen ja tasa-arvoiseen oppimisympäristöön. Samalla halutaan kiinnittää huomiota koulun toimintakulttuuriin sekä koulun psyykkiseen ja fyysiseen turvallisuuteen. Lisäksi halutaan korostaa jokaisen oppilaan, kodin, opettajan ja koulun henkilöstön sekä yhteistyökumppaneiden merkitystä Koulurauhan ylläpitämisessä. Koulurauhan julistus käynnistyi Turussa Väkivallaton -kampanjan yhteydessä vuonna 1990 Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimesta. Julistus järjestettiin turkulaisin voimin vuoteen 1994 saakka, jolloin vastuu siirtyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton keskusjärjestölle. Vuonna 1996 mukaan tuli Opetushallitus ja vuonna 2000 sisäasianministeriön poliisiosasto. Lukuvuodesta 2006 - 2007 alkaen mukana yhteistyössä on ollut myös Folkhälsan. Vuosittainen tapahtuma toteutetaan yhdessä oppilaiden ja opettajien sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Koulurauhan julistus on Koulurauha-ohjelman kulmakivi, mutta Koulurauhaa rakennetaan osana koulutyötä koko lukuvuoden ajan. Jokainen koulu voi suunnitella oman Koulurauha-ohjelmansa lukuvuoden aikana toteutettavaksi. Suunnittelun tueksi on tuotettu paljon erilaista materiaalia. Ohjelman nettisivuilta löydät hyviä vinkkejä Koulurauhan toteuttamiseen.

Työkalun tunnusmerkit

Hakemus alueella: Yleisessä käytössä yhdessä maassa
Työkalua käytetty lähinnä: Suomi
Kehitysvaihe: Vakiintunut
Arviointi ja tutkimus: Tutkimuksia/teknistä tietoa saatavilla
Kohderyhmän osallistuminen suunnitteluun: Jonkin verran tietoa aktiivisesta osallistumisesta

Arvioinnin kuvaus

Koulukiusaamista on kyselyillä seurattu. Tästä mm raportti: Peura, Pelkonen, Kirves 2009. Miksi kertoisin, kun se ei auta. Raportti nuorten kiusaamiskyselystä. Mannnerheimin lastensuojeluliitto.

Yhteystiedot

Yhteyshenkilön nimi: Eeva-Liisa Markkanen, koulurauhan suunnittelija
Organisaation nimi: Mannerheimin lastensuoleluliitto
Maa: Suomi
Sähköposti: eeva-liisa.markkanen@mll.fi
Puhelin: 075 324 5456

Bookmark with: